Može li se napraviti kvalitetan webshop na WordPress plaformi?

U svojoj sam karijeri testirao, vodio i savjetovao webshopove na različitim platformama – od (zastarjelih) Joomle i Umbraca, preko (solidnih) CsCarta, OpenCarta, Drupala, PrestaShopa, Shopifya, pa sve do (meni najdražih) platformi poput Magenta i WordPressa.

Iskreno, kada sam prvi puta instalirao WooCommerce plugin prije 6 godina, nisam baš bio impresioniran. No puno se toga promijenilo od tada… Danas je WordPress (WP), u kombinaciji s WooCommerce pluginom, jedna od najpopularnijih ecommerce platformi u svijetu.

Osobno sam bio veliki fan Magenta jer sam na njemu razvio jedan webshop kojim se još uvijek prilično ponosim jer je tri godine zaredom dobio nagradu za najbolji webshop u kategoriji (op.a sonusart.hr). Magento nam je omogućio relativno bezbolnu integraciju mnogih mogućnosti o kojima smo prije mogli samo sanjati. No sam razvoj je dosta dugo trajao, a to je podrazumijevalo i visoke troškove…

Obzirom da 50 % hrvatskih web trgovaca radi promete manje od 300.000 kn godišnje, odlučio sam dati WordPressu još jednu šansu. Želio sam pronaći pristupačnije rješenje za klijente koji nemaju velike budžete u startu. I ubrzo sam otkrio da kvalitetan WP developer može napraviti shop koji ima sve mogućnosti koje pružaju i neke moćnije platforme poput Magenta, dok je sam razvoj, održavanje i nadogradnja s novim opcijama puno povoljnija.

Pa u čemu je onda štos? Zašto je WordPress na lošem glasu? Ajmo za početak razbiti neke mitove.

WordPress je (samo) platforma za blogere

Da, WordPress je krenuo kao platforma za blogere. Ali jednostavna instalacija, izražena fleksibilnost i povoljno održavanje rezultirali su time da je danas preko 60% svih web stranica na svijetu na WordPressu. Koriste ga baš svi – od malih startupova, preko poslovnih divova poput The New Yorkera i Techcruncha, pa sve do ecommerce divova poput BestBuya koji ga koristi kao blog platformu.

Dakle, mogu li i “ozbiljni” trgovci koristiti WP?

Pogledao sam posljednje podatke s builtwith servisa, i primjetio da je popularnost webshopova na WordPressu u zadnjih 6 godina BRUTALNO porasla. Iako ga najviše koriste webovi koji se nalaze u top milijun po posjećenosti, primjećuje se stalni porast i unutar top 100k webova.

ZAKLJUČAK

Iako WordPress najčešće ne koriste najveći trgovci, vrlo je popularan kod malih i srednjih tvrtki, od kojih je skoro 50.000 njih u top milijun svjetskih web stranica.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)